fbpx

Våra favoriter

Sydafrikas vinområden delas in i tolv distrikt, varav Franschhoek tillsammans med Stellenbosch, Paarl och Hermanus producerar de förnämsta rödvinerna. Anledningen är att de områdena ligger närmast havet, som svalkar och låter druvorna mogna långsammare än i de hetare dalarna längre in i landet. Men kvaliteten ökar hela tiden.

Åk längre bort, bortom turiststråken och leta upp egna favoriter. Det finns hundratals vingårdar att välja mellan.Det är en veritabel rusch efter sydafrikanskt vin från hela världen. Dessutom har den enda druvan som är inhemskt sydafrikansk, pinotage, blivit mode i vinvärlden. Druvan har funnits sedan 1925, men först nu har den slagit igenom utanför Sydafrika.

Här är några av våra egna favoriter, gårdar nära Kapstaden som gör de bästa vinerna, eller som av någon annan anledning är värda ett besök. Det finns många, många fler. Köp Sydafrikas “vinbibel” Platter’s Wine Guide före vinturen. I boken finns alla gårdar och viner beskrivna och bedömda.

Några av våra bästa vingårdar i Vinlandet

Delaire Graff

Har smeknamnet “vineyard in the sky”. Ligger fantastiskt vackert uppe i Helshoogte pass. Delaire Graff har en  restaurang med utsikt över berg och dal. Och numera finns det även lyxboende för dig som vill ha det där lilla extra – lyxlodger med fantastiska utsikter och dito priser.

Fairview

Både getgård och vingård i Paarl. Besökarna på Fairview väljer sitt vin i ett rum och tar med det till nästa rum där det är provsmakning på gårdens många ostar, camembert, brie, hårdostar, kryddade ostar med mera. Det är bara att gå fram och tillbaka mellan serveringarna så länge du vill.

GlenWood

En familjegård väldigt nära Franschhoek som inte bara gör riktigt goda viner – de satsar också stort på hållbarhet och är involverade i flera lokala projekt för att främja utbildning i Franschhoek-dalen. Höjdpunkten på GlenWood är deras Fine Wine & Food Experience. Vid ankomst får du testa sex väl utvalda, prisbelönta viner och till dem smakbitar av sex rätter på lunchmenyn. Därefter väljer du vilken rätt du vill äta, och vilket vin du vill dricka till. Delikat!

L’Ormarins

Grundat 1694. Otroligt vackert läge nära Franschhoek, med dramatiska berg som en fond. Gården byggdes om och ägorna nyplanterades 1969. Provsmakningar på L’Ormarins måste bokas i förväg, men det är väl värt det. Gårdens viner har vunnit många medaljer och troféer. Det går också att äta lunch samt göra en kombinerad ost- och vinprovning. Även dessa måste bokas i förväg via hemsidan.

La Motte

Grundad 1695. Mycket medaljbehängda viner. Ett av de få ställen där man häller upp hela sortimentet samtidigt, så man i lugn och ro kan sitta ned och jämföra och gå tillbaka till viner man redan provat.

Morgenhof

En 300 år gammal farm, just ombyggd av nya franska ägare, värd ett besök för både vinerna och restaurangen.

Ouvergaauw

En liten familjegård väster om Stellenbosch. Har varit i nuvarande ägaren Braam van Veldens släkt sedan 1783. van Velden har varit en pionjär, som bland anst i Sydafrika med att odla merlot. Intim atmosfär och högklassiga viner, som aldrig släpps ut på marknaden innan de mognat.

Rust en Vrede

En av våra favoriter i Sydafrika. Denna prisbelönta vingård, Rust en Vrede, ligger strax utanför Stellenbosch och har dessutom en av landets bästa restauranger. För att få det bästa av båda världar kan du med fördel satsa på att försöka äta lunch i deras vinprovarrum – det går inte att boka så det är bara att hänga på låset.

Thelema Mountain Vineyard

Detta är en liten gård som nästan alltid har slutsålt. Gården ingår inte i någon så kallad wine route utan man får söka sig fram själv. På Thelema, som ligger några kilometer norr om Stellenbosch, tillverkar ägaren Gyles Webb Sydafrikas mest suveräna viner som vunnit priser över hela världen, bland annat Världens bästa vin, alla kategorier.