Köra bil i Kapstaden och på Kaphalvön

Att köra bil i Kapstaden och på Kaphalvön är enkelt och absolut bästa sättet att se och uppleva denna härliga del av Sydafrika. Förbered dig på vackra vyer, häftiga berg och några riktigt roliga upplevelser.

Vi sätter samman bästa rutten för dig, bokar rum på de härligaste gästhusen, bokar hyrbilen och tipsar om var du ska äta lunch och middag. Helt utan att det kostar dig något extra.

Så funkar det att köra bil i Kapstaden

Internationellt körkort är ett måste

De flesta hyrbilsfirmor bryr sig inte om att titta på ditt internationella körkort, och det är sällan som den sydafrikanska polisen är intresserade av den heller. Men ska du köra bil i Kapstaden och på Kaphalvön måste du ändå skaffa dig ett.

Det kan nämligen bli dyrt om du skulle bli inblandad i en olycka. Försäkringsbolagen kräver internationella körkort, annars kan du bli betalningsskyldig. Så även om du aldrig behöver visa upp det, är ett internationellt körkort en väldigt bra investering inför din bilsemester i Kapstaden.

Hämta ut hyrbilen på flygplatsen

Vi bokar din hyrbil i samband med dina boenden. Därför är det bara att gå till rätt hyrbilskontor för att hämta ut den när du landar på Kapstadens internationella flygplats. Med dig måste du ha ett kreditkort, ditt pass och ditt körkort. Hyrbilsfirman deponerar en summa som återbetalas kort efter att du lämnat tillbaka bilen.

Vid upphämtning av bilen får du välja om du vill betala en extra försäkring för att skydda dig mot eventuella skador på däck och/eller vindruta. Vi rekommenderar alltid att teckna denna försäkring, då stenskott och punktering inte är helt ovanliga händelser när man är på bilsemester.

Orolig för vänstertrafik? Boka en automatbil

Du som ska köra bil i Kapstaden bör inte vara rädd för att köra på vänster sida vägen. De flesta vänjer sig fort. Men vill du slippa några orosmoment kan vi boka en automatväxlad bil åt dig. Då behöver du bara hålla reda på blinkers och vindrutetorkare. Tänk på att automatbilarna är väldigt populära och brukar ta slut fort, så var ute i god tid med din förfrågan.

3 rutter som utgår från Kapstaden

Kapstaden och valar

12 dagar: På mindre än två veckor hinner du uppleva Kapstaden samt se valar från stranden och till havs. Passera Betty’s Bay för att titta på pingviner, stanna till vid Kap Agulhas där Indiska oceanen och Atlanten möts, och avsluta med några härliga dagar i Stellenbosch.

Kostnad: från 6965 kronor per person i dubbelrum, inklusive bilhyra och boende.

Svindlande höjder

13 dagar: En rutt för dig som vill njuta av utsikten. Börja i Kapstaden, ta dig till vinlandet, därefter safari i Klein Karoo och avslutningsvis vidare mot strand och äventyr på Garden Route. Vi har satt ihop en rutt som på under två veckor tar dig igenom några av de vackraste bergspassen.

Kostnad: från 14 060 kronor per person i dubbelrum, inklusive bilhyra, boende och safari.

Kaphalvön runt

9 dagar: Det går att köra runt Kaphalvön och se höjdpunkterna på en heldag, men den här rundturen är för dig som vill njuta för fullt av allt. Du får hänga i Hout Bay och gå på marknad, se pingviner vid Boulders Beach och givetvis upptäcka Godahoppsudden. En perfekt resa för höstlovsresenären!

Kostnad: från 5 400 kronor per person i dubbelrum, inklusive bilhyra och boende.

Bilkörande i Kapstaden – hur är trafiken?

I Kapstaden precis som de flesta andra storstäder finns rusningstrafik på vardagsmorgnar och -eftermiddagar. Många pendlar till och från sina jobb i centrala stan vilket kan göra att trafiken stundtals är tjock, oavsett om du är på motorvägen eller i centrala stan.

Ska du köra bil i Kapstaden och hålla dig på motorvägen är det klokt att vara uppmärksam på dina medtrafikanter. Vissa håller inte alls hastighetsgränserna och kör om från insidan. Dessutom är det särskilt viktigt att hålla koll på minibussarna  (taxibilar) som kan stanna plötsligt vid vägrenen, och köra ut därifrån lika plötsligt. Det är heller inte helt ovanligt med människor och djur som rör sig i vägrenen och ibland på vägen. Var uppmärksam och kör helst bara i dagsljus!

Köra bil i Kapstaden – hastighetsgränser och trafikregler

På motorvägen och andra större vägar gäller 120 kilometer i timmen. På landsvägar är hastighetsgränsen 100 kilometer i timmen och i tätorter gäller 60. Det finns många fartkontroller, både synliga och osynliga, så se till att hålla hastighetsgränserna. Blir du tagen av polisen ska du under inga omständigheter betala böter direkt till dem.

Det är lag på att använda bilbälte både när du kör bil och är passagerare. Det är förbjudet att tala i mobiltelefon så använd handsfree om du ringer när du kör bil. Promillegränsen är 0,5.

Det finns ett antal vägar med vägtullar, det kan vara allt från ZAR 20 till 90 som går att betala med kontanter eller kort. De flesta hyrbilar har en så kallad E-tag som gör att du kan köra igenom utan att behöva betala. Den totala summan av alla tullar du passerat dras från den depositionssumma du lagt vid uthämtning av din hyrbil.

Tanka bensin och parkera – så funkar det

Köra bil i Kapstaden är lätt som en plätt när det gäller att tanka och parkera. När du kör in på macken ställer du din bil bredvid pumpen och sitter bara kvar. Personalen på macken tankar bilen, tvättar rutan samt kollar däcktryck och oljan skulle det behövas. Det bör de få dricks för, cirka ZAR 5-10 är lagom. Det går bra att betala med kort på i princip alla mackar.

Innan du lämnar tillbaka din hyrbil behöver du tanka den så full du kan, annars tar hyrbilsfirman ut en extra avgift.

Oavsett var du hamnar när du kör bil i Kapstaden och Kaphalvön finns det parkeringsvakter. Dessa syns till på både betalda och obetalda parkeringsplatser, och känns ofta igen på den neongula eller neonrosa västen de har på sig. De kommer fram när du letar parkering, visar var du ska ställa dig och ser efter din bil medan du är borta. Dricksa dem ZAR 5-10 för besväret.

Tänk på detta när du kör bil på Kaphalvön

Det finns många fyrvägskorsningar med stoppskyldighet, och det kan råda förvirring kring vad som ska hända när flera bilar stannar till vid en sådan korsning ungefär samtidigt. Tumregeln är att den som stannade eller kom fram först är också den som kör iväg först. Var försiktig och håll uppsyn på dina medtrafikanter så ska det gå bra.

När du kör omkring är det bra att låsa bildörrarna så de inte går att öppna från utsidan. Kör inte nattetid eller när det är mörkt, och lämna inga värdesaker synliga i bilen när den är parkerad.

Vill du veta mer om vilka trafikregler som gäller och vad vägskyltarna betyder finns det bra information på engelska här.

Kontakta oss för att boka din rutt med tillhörande hyrbil.

Är du inte sugen på att köra bil? Ingen fara, vi har mängder med guidade turer som du kan göra. Det är bara att höra av dig, så ordnar vi en resa som passar just dig och ditt sällskap – till ingen extra kostnad.