Vanliga frågor om Kapstaden & Kaphalvön

Många gånger uppstår det frågor innan du ska åka iväg, eller när du planerar din resa. Vi har försökt sammanställa de vanligaste frågorna och svaren om att besöka Kaphalvön.

Har du generella frågor om Sydafrika som land i stort hittar du svaren här. Och här finns svar på mer allmänna frågor som hur det går till att betala resan, vad du ska ha på dig för kläder på safarin och vad du kan förvänta dig av oss som arrangör.

Hur länge är det lagom att stanna i Kapstaden?

– Vi rekommenderar ett minimum av fyra dagar och då kommer ni att behöva stressa runt. En vecka är mer lagom för att hinna i lugn takt. Det är ju ändå semester!

 

Hur är vädret i och omkring Kapstaden?

Vid Kapet möts två världshav, den varma Indiska Oceanen och den kalla Sydatlanten, som här består av den iskalla Benguelaströmmen som för strömmar från Antarktis ända upp förbi Angolas kust. Vädret är därför mycket växlande och kan samtidigt vara helt olika på Taffelbergets östra och västra sidor.

Det blir sällan obehagligt varmt i Kapstaden ens under sommaren. Runt 25 grader är ganska normalt. Riktigt varma dagar över 30. Det blåser nästan alltid mer eller mindre.

Under Sydafrikas vinter kan Sydatlantens vinterstormar dundra in över Kapet, vädret varierar då kraftigt med sol och regn, mellan 12 och 25 grader dagtid – lite som svensk sommar, helt enkelt. Bästa tiden att besöka Kapstaden är mellan oktober och april. Höst, vår och vinter är vädret så växlande att det beror helt på slumpen om dagarna är varma och soliga eller kalla och regniga.

 

Är det kallt att bada i havet?

Ja, vattnet på atlantsidan av Kaphalvön kan vara riktigt kylig – det blir sällan varmare än 16 grader. Å andra sidan finns det mycket annat att göra på stranden än bada. Du kan lära dig surfa, till exempel!

På Kaphalvöns östra kust, längs med False Bay, ligger ett pärlband små stränder med badvänligare temperaturer. Här kan vattnet bli över 20 grader. Här har vi sammanställt våra favoritstränder på Kaphalvön.

 

Var är bäst att bo i Kapstaden?

Med Kapstaden menas oftast hela Kaphalvön och även alla förorter norrut och österut. Kapstaden är alltså en stor och utspridd stad, men lyckligtvis med havskontakt nästan överallt. Det finns cirka 25 jättefina stränder runt hela Kapstaden. Vi tycker att bästa delarna är de södra delarna nedåt Kaphalvön, som Hout Bay, Fish Hoek, Simonstown och så vidare. Men de norra förorterna är också fina längs stränderna.

 

Ska vi bo centralt i Kapstaden eller ute i någon av förorterna?

Det beror helt och hållet på vad ni vill göra. Vill ni hänga lite i centrum – som visserligen är väldigt litet – och njuta av bra restauranger och lite krogliv nattetid, så är det absolut att rekommendera. Vill ni bada kanske ni ska söka er utanför Kapstaden och ut mot någon av förorterna – Camps Bay, Hout Bay eller till och med Fish Hoek och Simons Town.  För att få det mesta av vistelsen rekommenderar vi att ni bor några dagar centralt, för att därefter söka dig ut på Kaphalvön. Men det går självklart att åka på utflykter även från centrala Kapstaden. 

 

Vi vill bo nära stranden – vilken är bäst?

– Det finns många bra stränder, men de är ofta helt olika. Med bilen tar man sig snabbt runt till olika stränder även om man inte bor precis vid någon. Våra favoriter räknar vi upp här. Stränderna är underbara, men vattnet i Kap är oftast är kallt, normalt mellan 15 och 20 grader, ibland uppåt 25 om man har tur. Ett snabbt dopp för att svalka av kroppen efter solbadet brukar räcka. Eller välj poolen. Våtdräkt är att rekommendera om du tänkt surfa. Ju längre österut man kommer längs sydkusten desto varmare i vattnet.

 

Vi vill gärna ta oss runt till fots, eller med buss och taxi. Går det?

Det går att ta sig runt Kapstaden med Uber, och bussarna fungerar visserligen någorlunda men nätet är glest och det är inte alls lika utbyggt som till exempel i Sverige. Om ni bara befinner er i Kapstaden kan ni klara er utan bil, men så fort ni ska åka iväg någonstans rekommenderar vi att ni hyr en bil. Sydafrika är ett utpräglat bilsamhälle, väldigt likt USA. 

 

Behövs internationellt körkort?

Det är ovanligt att polis eller hyrbilsfirmor bryr sig om internationellt körkort. Men skulle du bli inblandad i en olycka kan hyrbilsfirmans försäkringsbolag kräva att du har internationellt körkort. I värsta fall kan du bli ersättningsskyldig för alla kostnader, även om du inte är vållande. Vi rekommenderar därför internationellt körkort, det går enkelt och snabbt att beställa.

 

Vi är vinintresserade. Kan man dricka ett glas vin och sedan köra hem?

Promillegränsen ligger i Sydafrika på 0,5 (i Sverige 0,2), så det kanske går. Men dumt att chansa! Ta hellre en taxi eller en Uber, eller arrangera en transport.

 

Hinner vi med ett besök i Vinlandet när vi är i Kapstaden?

Det är inget problem att hinna över dagen. Dels finns flera bra vingårdar i Constantia, nära centrum. Dels hinner du lätt ut till det mest kända vindistriktet, triangeln Stellenbosch-Franschhoek-Paarl, över dagen. Du kör till exempel mellan Hout Bay och Stellenbosch på en timme och vidare till Franschhoek (vår favorit) på 20 minuter extra. Men för att få den ultimata upplevelsen rekommenderar vi att du bokar ett par dagar i till exempel Franschhoek eller Stellenbosch – då får du möjlighet att åka runt och besöka flera olika vingårdar och kanske hitta några nya, oväntade favoriter.

 

Vi vill helst inte köra bil när vi provar vin.

Inga problem! Vi kan ordna dagsturer med kunniga vinguider. Och så finns Franschhoeks Wine Tram, som lämnar centrala Franschhoek på morgonen och återvänder på eftermiddagen efter att ha besökt ett antal olika vingårdar. Vi hjälper dig gärna att hitta den bästa rutten och boka biljetter. Det går också att ta egna bilen, eftersom vinkännarna säger att du bör spotta när du provar vin, oavsett om du kör eller ej. Annars tappar smaksinnet snabbt nyanserna och alla viner smakar lika gott efter den första vingården. Men det är så klart helt upp till er.

 

Vi vill se elefanter och lejon också. Kan man det i Kapstaden?

Nej, tyvärr inte. Inom några timmars resa från Kapstaden finns några mindre reservat, men det är inget mot Afrikas stora nationalparker. Har du ont om tid eller inte vill åka långt inom landet kan du läsa våra beskrivningar av dem här

För att uppleva afrikanskt storvilt på riktigt bör du åka till Krugerparken, cirka 200 mil från Kapstaden. Ordna därför gärna flygbiljetter från Europa med stop-over i Johannesburg. Där kan du bli upplockad för safari i Kruger eller hyra en egen bil. Krugerparken är stor som Israel och mycket valskött och välbevarad. En annan riktigt bra safaridestination är privatreservatet Madikwe, på gränsen till Botswana. Det finns också mindre nationalparker i KwaZulu-Natal och i Östra Kap som är väl värda ett besök.

 

Guidade turer i slumområdena eller townships – är det inte förnedrande för dem som bor där?

Detta är en av våra vanligaste frågor. Svaret är att du blir mottagen med massor av vänlighet och glädje. Syftet med turerna är inte att sitta i en minibuss som på safari. Du reser ut med en kunnig guide som själv bor i en township. Du kliver ur överallt, går hem till folk, till dagis, olika projekt, till kvarterspuben, till medicinmannen eller om det är söndag kanske till en gospelkyrka. Det handlar om att möta människor och interagera, om att lära sig Sydafrikas historia och att öka förståelsen mellan olika kulturer. De flesta är spända och lite tveksamma innan de ger sig ut, men kommer alltid tillbaka med starka upplevelser, främst på grund av de imponerande människor de mött. ”Bäst på hela Sydafrikaresan” har vi hört flera gånger.