Vinlandet

Winelands2

Sydafrikas vinområden delas in i tolv distrikt, varav Franschhoek tillsammans med Stellenbosch, Paarl och Hermanus producerar de förnämsta rödvinerna. Anledningen är att de områdena ligger närmast havet, som svalkar och låter druvorna mogna långsammare än i de hetare dalarna längre in i landet. Men kvaliteten ökar hela tiden.

Åk längre bort, bortom turiststråken och leta upp egna favoriter. Det finns hundratals vingårdar att välja mellan.Det är en veritabel rusch efter sydafrikanskt vin från hela världen. Dessutom har den enda druvan som är inhemskt sydafrikansk, pinotage, blivit mode i vinvärlden - ett tecken på den ständiga jakten på nyheter. Druvan har funnits sedan 1925, men först nu har den slagit igenom utanför Sydafrika.

Här är några av våra egna favoriter, gårdar nära Kapstaden som gör de bästa vinerna, eller som av någon annan anledning är värda ett besök. Det finns många, många fler. Var och en hittar sina egna favoriter:

thelemabarrelsThelema Mountain Vineyard. Detta är en liten gård som nästan alltid har slutsålt. Gården ingår inte i någon sk "wine route" utan man får söka sig fram själv. På Thelema, som ligger några kilometer norr om Stellenbosch, tillverkar ägaren Gyles Webb Sydafrikas mest suveräna viner som vunnit priser över hela världen, bland annat Världens bästa vin, alla kategorier.

Overgaauw. En liten familjegård väster om Stellenbosch. Har varit i nuvarande ägaren Braam van Veldens släkt sedan 1783. van Velden har varit en pionjär, som bland angardenroute.htmlst i Sydafrika med att odla merlot. Intim atmosfär och högklassiga viner, som aldrig släpps ut på marknaden innan de mognat.

Nederburg, mer en industri än en vingård. Var fjärde flaska som säljs i Sydafrika lär vara en Nederburg. Gården har 16 olika viner. Kvalitén är hög men det saknas den intima atmosfären som man får på en mindre gård. Nederburg ligger i Paarl.

L´  Ormarins. Grundat 1694. Otroligt vackert läge. Gården byggdes om och ägorna nyplanterades 1969. Gårdens viner har vunnit många medaljer och troféer. Mycket påkostade lokaler där provsmakningen äger rum.

La Motte. Grundad 1695. Mycket medaljbehängda viner. Ett av de få ställen där man häller upp hela sortimentet samtidigt, så man i lugn och ro kan sitta ned och jämföra och gå tillbaka till viner man redan provat. 
Delaire, "vineyard in the sky". Ligger fantastiskt vackert uppe i Helshoogte pass. Delaire har en  restaurang med utsikt över berg och dal.

Morgenhof. En 300 år gammal farm, just ombyggd av nya franska ägare, värd ett besök för både vinerna och restaurangen.

winelands3Fairview. Både getgård och vingård. Besökarna väljer sitt vin i ett rum och tar med det till nästa rum där det är provsmakning på gårdens många ostar, camembert, brie, hårdostar, kryddade ostar mm. Det är bara att gå fram och tillbaka mellan serveringarna så länge man vill.

Klein Constantia. Ligger i Constantia söder om Kapstaden. Mycket bra viner, lagom för en kortutflykt från Kapstaden. Constantiavinerna var det finaste man kunde dricka i Europa för 200 år sedan, bland annat Napoleons favoritviner. Man har nu återskapat det söta desservinet Vin de Constance, som det smakade på Napoleons tid. En dyrgrip för samlaren.
Och så vidare, det finns som sagt hundratals vingårdar att välja på, alla med sin egen karaktär. Köp Sydafrikas "vinbibel" Platter's Wine Guide före vinturen. I boken finns alla gårdar och viner beskrivna och bedömda.

Vi kan erbjuda turer i vinlandet med kunniga guider.

För boende i vinlandet: se menyn uppe i högerspalten.