Utflykter med guide

aporpabil

Runt Kapstaden, Kaphalvön och hela Västra Kapprovinsen. Vi skräddarsyr guidade turer efter era önskemål – ofta med svensktalande guider. Här är några förslag:

Kaphalvön

capepoint2

Heldag till Godahoppsudden, med pingviner, storslagna scenerier och kanske några vingårdar

Vi hämtar upp er och lämnar Kapstaden 9.00 sedan beger vi oss mot Godahoppsudden via småvägar förbi bla Constantia vinregion där vi kan stanna till för en vinprovning om intresse finns. Sedan kör vi vidare via små fiskebyar längs False Bay. Vi stannar till på Boulders Beach, vilken som namnet antyder är full av stora runda klippor som vi gar runt bland för att se afrikanska pingviner på nära håll. Sedan kör vi in i "Cape Point Nature Reserve" där floran är rik. Där finns bland annat massor med Protea – Sydafrikas nationalblomma. Chansen att se struts, babian och bontebok är också stor!
Vidare mot Godahoppsudden där vi parkerar. Vi vandrar via gamla fiskarestigar så långt ut vi kan på udden för att fotografera. Därnäst går vi ner till en avskild strand for picknick vid havet med storslagen panorama över vilda bränningar och de två uddarna. Cape Point och Godahoppsudden.
När vi känner oss redo kavlar vi upp ärmarna for att bege oss till fyren på Cape Point och trängas med alla "busslastturister". Färden hem går på vackra vägar längs den bergiga Atlantkusten. Bland annat kör vi den nyrenoverade bergsvägen "Chapmans Peak drive" som slingrar sig längs bergsväggen.

Kontakta oss om du är intresserad av att göra den här turen!
Att ta med: Solkräm, bekväma skor, extra tröja och ev. badkläder

Hiking på Taffelberget

taffelberget

Bestig världens mest berömda berg.

Omtalat av sjömän i mer än 400 år för sin spännande form och "table cloth" är Taffelberget i sanning ett makalöst berg! Dessutom ligger det lätttillgängligt mitt i stan. Till fots är bästa sättet att utforska det, vilket är ett måste om du är i stan! Vi tar dig upp på sällan använda stigar, många okända även för de flesta av Kapstadsborna själva

Alternativen är många; från spektakulärt till utmanande! På de enklare stigarna går du mest, men använder händerna lite ibland och det är inga hisnande höjder. På de mer utmanande alternativen får du använda händerna ganska ofta, med inslag av partier där du klättrar rakt uppför en liten vägg med hjälp av kedjor. Det kan bli ganska luftigt men inga halsbrytande stup. Om du känner behov av det så säkrar vi vissa partier med rep.

Vi tar med en lätt lunch som vi äter pa vägen.
Vyerna är oslagbara, floran rik och chansen finns att se "dassies" (klippgrävling) och den lilla klipspringerantilopen.

Väl uppe finns möjlighet till ytterligare förfriskningar, "sundowner" och toalettbesök. Ner åker vi med kabinbanans roterande gondol.

Kontakta oss för ett prisförslag på turen!
Att ta med: Bra vandringsskor, solkräm och extra tröja (det kan vara blåsigt på berget)

Helikopter runt Kaphalvön

helikoptervy

Hisnande kryssning mellan bergstoppar och dalar.

En erfaren helikopterpilot guidar genom luften på turen från Kapstadens flygplats runt Taffelberget mot Waterfront, Camps Bay, Hout Bay, Noordhoek och Fish Hoek. Återresan går längs Kaphalvöns östkust upp längs vinområdena i Constantia.

Hela resan tar 40-50 minuter och kostar R10000 per flygtimme, oavsett hur många som finns ombord. Helikoptern tar tre-fyra passagerare.

Garden Route med guide

knysnautfl

Strutsar, grottor, hav och vida vyer.

Vi ordnar på begäran fyra- eller femdagars turer med guide längs den berömda Garden Route.

Turen görs med minibuss och börjar respektive slutar i Kapstaden. Boendet är minst trestjärnigt. Är ni sugna på ytterligare upplevelser kan vi ordna en extradag med bungy jump, apor eller elefanter på begäran.

Surfing

surfare

Beach Boys för både nybörjare och erfarna.

Nämn en sport mer mytomspunnen an surfing. Här i Kapstaden är surfarstilen påtagligt närvarande. Redan tidigt på morgonen kan man se fullt av folk på vattnet som tar ett par vågor innan arbetsdagen börjar.

Vi hämtar upp dig och lämnar stan 9.00, med stora nybörjarbrädor på taket och Beach Boys i stereon. Vi förser dig med en varm våtdräkt och snälla vågor. Väl på stranden inleder vi med en kort teorilektion samt torrövar lite på brädan innan det är dags att prova på riktigt bland vågorna. Instruktören är med hela tiden i vattnet och hjälper dig och ger tips. Vi tar med en lätt lunch som vi äter på stranden.
Kanske blir du inte proffs på en dag? Men vi lovar att du kommer att ha en heldag och antagligen blir du biten för alltid av the surfbug!

Heldagstur som går på begäran, vanligtvis på helger. Kontakta oss för ett kostnadsförslag!
Att ta med: Badkläder, handduk och solkräm.

Vinprovning

vingard

En dag för livsnjutare . . . och för naturälskare.

Vi hämtar upp er och lämnar Kapstaden 9.30. Sedan beger vi oss mot vinregionen runt Stellenbosch där vi omsorgsfullt har valt ut olika vinfarmer. Olika i karaktär både som gård och i viner. Gemensamt är att de är lite mindre och personligare och på sidan av värsta turiststråket. Ibland kör vi på bergssidan på små grusvägar genom de pittoreska vinfälten.Vi går pa källartur, får lite bakgrundsfakta och historik.

Under säsong får vi se hur man går tillväga i tillverkningen samt till och med hoppa upp på karet och hjälpa till att mosa druvorna med långa "stampar"!

Det blir givetsvis provsmakning. Ibland ute i skuggan av vinrankorna, ibland inne i vinkällaren.
Lunchen intar vi i form av en picknick med storslagen panorama över vinfälten och dalen med bergen i bakgrunden.

Heldagstur som kan ordnas med svensktalande eller engelsktalande guide. Kontakta oss för kostnadsförfrågan!
Att ta med: Extra tröja och solkräm

Kåkstäderna - den andra sidan av Sydafrika

slum

Möt Kapstadens fantastiska människor

En resa man aldrig glömmer. Den här utflykten till flera av Kapstadens "townships" handlar om att lära sig om Sydafrikas historia, om apartheidsystenmet orättvisor och om allt som hänt efter apartheid. Och den handlar framför allt om att möta de fantastiska människorna i Kap. Man välkomnas med all den värme och glädje som utmärker folket här. Guiden är själv bosatt här ute och känner sig hemtrakt väl.

Det handlar däremot inte om att sitta i en buss och titta på fattigdom och elände. Överallt går man ur och har chansen att se och samtala. Det blir besök i någons hem, på kvarterspuben, kanske till ett vävprojekt eller till medicimannen som förklarar sina örtmediciner. Är det söndag ingår ett besök i en gospelkyrka.Ingen reser hem oberörd, garanterat.

Turen tar en halv dag. Kontakta oss för en kostnadsförfrågan!

Mountain biking, kloofing, sand boarding

mountainbike2

Med tungan rätt i mun. Låt gravitationen göra grovjobbet.

Mountain biking i sitt rätta element, nämligen med början högt upp på ett av världens mest omtalade berg: Taffelberget. Utnyttja alla fallhöjdsmetrar för lite action!
Dessutom ligger det lättillgängligt mitt i stan. Du blir skjutsad med bil upp, sedan låter vi gravitationen göra grovjobbet! Lite uppför blir det men din huvuduppgift blir att hålla tungan rätt i mun!

Dessutom kan vi erbjuda kloofing. Vad är det? Jo, samma som kallas canyoning i andra delar av världen. Vi tar oss nedför dramatiska flodraviner längs bergskedjan.

Priser och tider på förfrågan.