Utflykter runt Kaphalvön

Hout-Bay

Panorama över Hout Bay

Cape Point och Godahoppsudden. Längst ned på den 7,5 mil långa Kaphalvön finns en nationalpark som består av ett vindpinat och bergigt hedlandskap som påminner om den svenska fjällvärlden, men med helt annorlunda växtlighet. Här har planterats ut en del zebror, strutsar och antiloper, och med ganska mycket tur kan man få syn på dem.På Kaphalvöns spets pekar två små utskott ut riktningen mot nästa landmassa, Antarktis 400 mil söderut. Det västligaste utskottet heter Cape Point, och dit far turistbussarna i skytteltrafik hela dagarna på den vanliga rundturen runt Kaphalvön.

Man kan promenera uppför klippan om man har kondition som räcker till en tio minuters brant uppförsbacke. Annars tar man den lilla spårvagnen från parkeringsplatsen till Cape Point-klippans topp. Det är här utanför som spökfartyget Flying Dutchman syns ibland.Det andra utskottet på halvön, väster om Cape Point, är det mest kända och ligger enligt kartan några meter längre söderut: Godahoppsudden. Från Cape Point pekar varje dag hundratals turister från hela världen mot Godahoppsudden och tror sig se Afrikas sydspets. Fel, fel, fel!

CapePointFyr

Cape Point

Resan runt Kaphalvön är väl värd en heldag. Stanna till i fiskehamnen i Hout Bay, hälsa på hos pingvinerna på Boulders Beach i Simonstown och gå in på Scratch Patch i Simonstown och se hur man slipar halvädelstenar.

På gården har man spritt ut slipade stenar som besökarna kan plocka i påsar och betala per kilopris, som på snabbköpet. Är det varmt så ta ett dopp längs False Bay, det finns många stränder att välja på.Genomfarten genom Simonstown går längs en huvudgata som får en att förflyttas hundra år bakåt i tiden. På torget finns en servering med utsikt över hamnen, torget och statyn av Just Nuisance, hunden som blev sjömännens maskot och följeslagare under andra världskriget.Det finns fler små vackra städer längs bukten. 

Muizenberg har en fin liten stadskärna med små butiker och keféer, Kalk Bays centrum är fullt av antikbodar och i S:t James känns det som man hamnat mitt i en badortsdeckare av Agatha Christie, med gamla anrika pensionat och färgranna badhytter på stranden.

Hout Bay, en underskön dalgång som mynnar ut i en strand med en gammal fiskehamn. Hout Bay var från början ett fiskeläge, men har med tiden blivit en förort, dock med så mycket egen identitet att den kallar sig The Republic of Hout Bay.

Vid fiskehamnen finns Mariner's Wharf, en liten anläggning med fiskaffär, restauranger och souvenirbutik. Mariners Wharf brukar vara ett obligatoriskt stopp på rundturen runt Kaphalvön. Från hamnen går utflyktsbåtar till en liten ö där sälarna ligger och solar sig. Sydafrika har en alldeles egen sälart, Cape Fur Seal.

snoekHoutBay

Hout Bay

På det lilla Hout Bay Museum på Andrews Road finns en utställning om dalens och fiskeriets historia. I Hout Bay finns flera stora hästgårdar och ridskolor som hyr ut hästar. The Riding Centre ordnar ridturer upp i bergen om man ringer och bokar. Telefon: 021-7905286.I Hout Bay ligger World of Birds, en utomhuspark med 3000 fåglar av 450 olika arter. De flesta finns i stora burar som man kan gå in i. World of Birds kräver en halvdag, och hinns inte med på en heldagstur runt Kapet.

Townships. Flera turarrangörer ordnar dagsturer med minibuss ut till Kapstadens väldiga svarta och färgade förstäder. Längs turen stannar man flera gånger för att träffa människorna ute i slummen och får besöka deras hem, en skola, småföretag, kyrka, shebeen (pub) och kanske en traditionell medicinman. Stoppen varierar beroende på vilka det går att möta den dagen. 

Robben Island. Från Waterfront går båtar ut till Robben Island och fängelset där politiska fångar hållits i flera hundra år. Mest känd är Nelson Mandela som tillbringade 18 av sina 27 fängelseår på ön. På ön får man bland annat besöka stenbrottet och fängelset och pingvinkolonin vid en rundresa med buss. Det finns också antiloper och strutsar. Guide i fängelset är alltid någon av de politiska fångar som själv suttit fängslad där.Vi har många olika utflykter att erbjuda. 

townshiptour

Khayelitsha