Resa i Västra Kap

capedutch

Man kan ägna många veckor åt att upptäcka Västra Kapprovinsen enbart. Vi plockar några egna favoriter här:

Stellenbosch. Grundad 1679, den näst äldsta staden efter Kapstaden. Här ligger det berömda Stellenboschuniveristetet, som är afrikandernas främsta lärosäte, ett sydafrikanskt Harvard. Den som åker på vintur passerar oftast Stellenbosch, men själva staden är värd eget eget besök. Finaste delarna ligger i centrum längs Dorp Straat där de äldsta husen är från början av 1700-talet. På Dorp Straat finns också ett Rembrandtmuseum och Stellenryck Wine Museum. The Village Museum har återskapat tre gamla hus till hur man levde under tre olika tidsperioder i de burgna delarna av Stellenbosch. Mycket sevärt.

Paarl. En vacker liten stad fem mil nordöst om Kapstaden. Staden har fått namn efter berget intill, där de svarta granitklipporna på toppen blänker som pärlor efter regnet. Staden har kvar en del 1700-talsarkitektur. Det finns också en trädpark med 70 arter. På Paarlberget sticker Taalmonumentet upp som en nål mot himlen, ett monument över språket afrikaans. I början av april hålls en festival för att fira årets noveau-viner.

whales1Hermanus. En liten kuststad vid Walker bay tio mil från Kapstaden. Hermanus lever upp mellan augusti och november då valarna kommer från Antarktis till bukten för att kalva. Hermanus sägs vara den bästa platsen på jorden att se valar från land. Man kan stå på klipporna inne i centrum medan tjugo meter långa sydkapare simmar förbi framför fötterna. En upplevelse för livet. Det finns också en 12 kilometer lång vandringsled längs kusten för valskådare.I september hålls en valfestival med musik, kabaret, konst och hantverk.

Över bergen. I den lilla staden Tulbagh finns Sydafrikas största samling av nationalmunument, de 32 husen längs Church Street. På utomhusserveringen Paddagang serveras typiska sydafrikanska rätter. Till Tulbagh reser man helst på hiskeliga bergsvägar över passet Bains Kloof. Inte långt från Tulbagh ligger Ceres, en liten stad som är centrum för Sydafrikas fruktindustri. Ytterligare en timmes bilresa norrut, ute i ödemarken där halvöknen börjat ta vid, ligger Kagga Kamma, ett litet privat naturreservat. Stanna i den söta lilla staden Montague. Där finns små personliga guesthouses och förstklassiga restauranger. Där finns även de berömda varma källorna i Avalon Springs. Att flyta omkring i 39-gradigt vatten är som bäst när mörkret fallit och stjärnorna tindrar ovanför.

waterfrontknysnaKnysna Waterfront

Garden Route. Ett snabbt växande turistmål. Till Garden Route räknas en 20 mil lång kuststräcka från Mossel Bay till bortom Knysna, ungefär där Tsitsikammabergen slutar. Vacker natur och långa stränder. Vid Knysna ligger den berömda Knysnaskogen, som för hundra år sedan var full av elefanter, men det finns i dag bara ett par elefanter kvar. Ett försök att plantera in nya misslyckades.

Det finns gott om övernattningsställen, men man måste vara ute långt i förväg för att hitta något runt jultid. I trippen till Garden Route brukar är staden Oudtshoorn är värd ett par dagar. Det är den enda stad i världen som lever på strutsfarmning, det finns 90 000 strutsar runt staden. Där finns också ett stort grottsystem, Cango caves, och en djurpark där man föder upp geparder och krokodiler. Struts- och krokodilkött hör till basutbudet på restaurangerna. Om ni vågar fortsätt över Swartbergspasset, garanterat hiskeligt och en upplevelse för livet.

Många försöker hinna med både Kapstaden och Garden Route på samma resa. Det blir lätt alltför stressigt. Vårt råd är att avstå från Garden Route om man har mindre är två veckor i Västra Kap. Ta Garden Route nästa gång. Det brukar bli en andra resa.

Västkusten. Vårt favoritområde. Ta en tur upp i de vilda Cedarbergen. Västkusten och bergen där innanför är ännu oexploaterat av turisbranschen och ännu Kapstadsbornas egen hemlighet. Dit reser de själva på sina ledigheter. Något för den som inte jagar längs de vanliga turiststråken. Det kalla Atlantvattnet lockar inte badturister. Sträckan mellan Kapstaden till Namibias gräns är glest befolkad och övergår i halvöken när man kommer norrut. Längs kusten finns små fiskesamhällen och inne i landet små vackra städer som Citrusdal, Clanwilliam, Calvinia och den lilla byn Wupperthal, en missionsstation där tiden stått stilla. I september exploderar landskapet av 2600 arter av vildblommor som täcker hela fält och berg i alla färger. Ingenstans i världen finns motsvarande blomprakt.

cederberg