Stränder på Kaphalvön

Det finns många olika stränder nära Kapstaden och på Kaphalvön – något för alla smaker. Tänk på att vattnet på atlantsidan av Kaphalvön kan vara riktigt kylig – det blir sällan varmare än 16 grader. Å andra sidan finns det mycket annat att göra på stranden än bada. På Kaphalvöns östra kust, längs med False Bay, ligger ett pärlband små stränder med badvänliga temperaturer. Här kan vattnet bli över 20 grader, till skillnad mot på Atlantsidan där vattnet är kallare. På sommaren ligger ofta sydvästvinden på mot ostsidan.

Här finns ett urval av våra favoritstränder på Kaphalvön. 

Bloubergstrand

Den här stranden ligger norr om Kapstaden, med oslagbar vykortsutsikt över Table Bay och Taffelberget.

Här finns en lång och familjevänlig strand. Den är dessutom perfekt för både vind-, våg- och kitesurfare.

Boulders Beach

Den världsberömda pingvinstranden är mysig och säker. Badare och pingviner blandas mellan stora utslängda klippblock. Ligger i False Bay strax söder om Simons Town. Till Simons Town går det tåg, men därifrån är det en rätt lång promenad.

Camps Bay

Vacker och välskött strand nära till barer, kaféer och restauranger, ser ut som vilken semesterort som helst. En tidvattenpool gör badningen säkrare för barn. Ligger på Atlantkusten söder om stan.

Clifton

Innefolkets häckningsplats. Är egentligen flera stränder, numrerade 1 till 4, naturligt avskärmade från varandra. Ligger på Atlantkusten strax söder om stan. Skyddad mot de flesta vindar som blåser på sommaren.

Bild: SkyPixels

Diaz Beach

Den här stranden ligger undangömd under klipporna mellan Godahoppsudden och Cape Point. Gör en extra timslång vandring under dagsturen ned till udden för att nå denna mycket speciella strand. Mest för att känna naturens urkrafter. 240 trappsteg nedför klipporna. Bada absolut inte! Strömmarna runt Kapet är hårda och livsfarliga.

Fish Hoek

En säker, långgrund familjestrand med strandrestaurang, lekplats och badhytter. Hit går lokaltåget men det finns även gott om parkering. Ligger på False Bay-sidan av halvön ett par mil söder om Kapstaden.

Hout Bay

Mycket säker familjestrand som aldrig blir överbefokad. Nära till restauranger och fiskehamnen. Det går buss från stan. Hout Bay ligger på Atlantkusten 17 km söder om centrum.

Llandudno

Mitt emellan hav och berg, både för surfare och vanliga badare. Ett av världens vackraste lägen mellan Hout Bay och Camps Bay.

Long Beach

Ligger i Nordhoek. Den här stranden är inget för badare, här finns för mycket strömmar och för stora vågor. Men det är en perfekt strand för långpromenader och för ridning. Hästar finns att hyra.

Milnerton

En familjestrand norr om stan där man också kan bada i floden med lite varmare vatten.