Stränderna i Kap

Fish-Hoek

Fish Hoek

Det finns massor av stränder att välja på, bortemot 25 enbart runt Kaphalvön. Något för varje smak. Allt från säkra barnvänliga stränder, nudiststränder, till världens tuffaste surfstränder med jättevågor.

På Kaphalvöns östra kust, längs False Bay, ligger ett pärlband med små stränder med badvänliga temperaturer. Här kan vattnet bli över 20 grader. Passar för dem som gillar en opretentiös stil. På sommaren ligger ofta sydvästvinden på mot östsidan.

Atlantsidan är däremot för det mesta skyddad från sommarvindarna men här är i stället vattentemperaturen sällan över 16 grader. Men det finns ju mycket annat man kan göra på stränder utom att bada. Varför inte delta på en ridtur på den fem kilometer långa Long Beach i Noordhoek? Tänk att kunna låta hästen ohejdat galoppera i vattenbrynet.

Här är några av våra egna favoritstränder:

houtbaystrand

Hout Bay

Hout Bay Mycket säker familjestrand som aldrig blir överbefokad. Nära till restauranger och fiskehamnen. Det går buss från stan. Hout Bay ligger på Atlantkusten 17 km söder om centrum.
Boulders Den världsberömda pingvinstranden är mysig och säker. Badare och pingviner blandas mellan stora utslängda klippblock. Ligger i False Bay strax söder om Simonstown. Till Simonstown går det tåg men sen återstår en rätt lång promenad.

llandudno

Llandudno

Llandudno. Mitt emellan hav och berg, både för surfare och vanliga badare. Ett av världens vackraste lägen mellan Hout Bay och Camps Bay.
Clifton. Innefolkets häckningsplats. Är egentligen flera stränder, numrerade 1 till 4, naturligt avskärmade från varandra. Ligger på Atlantkusten strax söder om stan. Skyddad mot de flesta vindar som blåser på sommaren.

CampsBay

Camps Bay

Camps Bay Vacker och välskött strand nära till barer, kaféer och restauranger. En tidvattenpool gör badningen säkrare för barn. Ligger på Atlantkusten söder om stan.
Fish Hoek Säker långgrund familjestrand med strandrestaurang, lekplats och badhytter. Hit går lokaltåget men det finns även gott om parkering. Ligger på False Bay-sidan av halvön ett par mil söder om stan.
Bloubergstrand. Norr om Kapstaden, med oslagbar vykortsutsikt över Table Bay och Taffelberget. Lång och familjevänlig strand. Perfekt för både vind- och vågsurfare.
Milnerton, en familjestrand norr om stan där man också kan bada i floden med lite varmare vatten.

Long Beach i Noordhoek. Inget för badare, för mycket strömmar och för stora vågor. Men en perfekt strand för långpromenader och för ridning. Hästar finns att hyra.
Diaz Beach undangömt under klipporna mellan Godahoppsudden och Cape Point. Gör en extra timslång vandring under dagsturen ned till udden för att nå denna mycket speciella strand. Mest för att känna naturens urkrafter. 240 trappsteg nedför klipporna. Bada absolut inte! Strömmarna runt Kapet är hårda och livsfarliga.

longbeach

Long Beach

St-James

S:t James