Sevärt nära Kapstaden

table-mountain

Taffelberget. Antagligen världens mest avmålade och fotograferade berg. Ett måste, även för den höjdrädde. Berget är 1086 meter högt, som tre Eiffeltorn på varandra, och väggen mot Kapstaden är tvärbrant.

Det går att gå upp på berget från flera håll, men det enklaste sättet är att ta kabinbanan. Sista turen ned går klockan 22 under sommaren. Berget, som fått namn av att den tre kilometer breda toppen är platt som en bordsskiva, täcks ofta av ett molntäcke även under soliga dagar. Den varma luften tar upp fukt över False Bay, tvingas uppåt över bergstoppen och bildar det karakteristiska molnen som capetonians kallar "bordsduken". Molnet rinner över kanten på andra sidan och upplöses. Klara dagar kan man enkelt promenera från kabinbanans övre station ut på andra delar av berget och hela tiden upptäcka nya fantastiska utsikter.

Vissa dagar kan man se 20 mil. I norr ser man ut över vinlandet bort till städerna Stellenbosch och Paarl, i öster False Bay och bergskedjan Hottentots Holland, i söder Cape Point, Godahoppsudden och de små städerna Muizenberg, Simonstown och den vackra dalen Hout Bay. I väster Atlanten, med den gamla fängelseön Robben Island.

Det finns en restaurang upp på berget, men en picknickkorg ger större behållning. Den som vill gå/klättra upp på berget tar enklast vägen via ravinen Plattekloof Gorge  på bergets framsida. Man kan också gå upp från Camps Bay (brant) eller från Constantia Nek (mer flackt, ungefär fyra timmars promenad).Det finns guideböcker som specialiserat sig på de många vandringslederna på Kaphalvöns bergskedja. Varning för okända stigar. Det finns en särskild räddningspatrull som enbart ägnar sig åt att rädda folk från berget. En mobiltelefon kan vara bra.

Groot

Groot Constantia Inte långt från Kirstenbosch finns den äldsta av de praktfulla vingårdarna i Kap. Gården anlades av den förste guvernören Simon van der Stel. Den tredje ägaren var svensken Olof Bergh. Groot Constantia är något av det förnämsta som går att hitta när det gäller Cape Dutch-arkitekturen. Huvudbyggnaden är numera ett museum som är återinredd som på 1700-talet, men Groot Constantia är fortfarande en verksam vingård.

Det var härifrån Europas furstehus hämtade det berömda constantiavinerna, som hyllades av bland andra Napoleon. Han såg till att få Constantiaviner även till sin fångenskap på S:t Helena. Ägaren som gjorde vinerna berömda i Europa var Hendrik Cloete, som tog över gården år 1778. Det finns två restauranger på gården och som på alla andra vinfarmer går det att provsmaka gårdens viner.

På Taffelbergets norra sluttning finns Rhodes Memorial, ett monument över Cecil John Rhodes, imperiebyggaren som drömde om ett brittiskt Afrika från Kap till Kairo och som satte i gång att förverkliga sin idé. Intill ligger Groote Schuur Estate bakom höga staket. Där bodde Rhodes. Nedanför ligger det stora Groote Schuur-sjukhuset där världens första hjärttransplantation genomfördes av kirurgen Christian Barnard.

Rhodes Memorial lämpar sig för en stunds picknick för att studera utsikten över Kapstadens norra förorter. För den som glömt picknickkorgen finns ett café.

rhodes_mem

Rhodes Memorial

En annan utsiktsplats med dramatiska vyer över centrum och Taffelberget är Signal Hill. Signal Hill fick sitt namn av att det i historiska tider var utsiktspunkt för fartygstrafiken runt Kapet. Långt innan fartyg närmade sig Kapstaden slog spejare här uppe larm. Man visste aldrig om det var vänligt sinnade skepp och militären nere på fortet behövde tid att sätta sig i beredskap.

sea-point

Cape Town Waterfront

Waterfront. Afrikas största "turistmål" där det går att tillbringa många timmar. Waterfront är den äldre delen av Kapstadens hamn, som byggts om till ett chict centrum med hantverksbutiker, eleganta boutiquer och några helt vanliga affärer. Bäst är Red shed och Blue shed, de två hantverkshusen. Härifrån går båten till Robben Island och här finns också ett helt fantastiskt konstmuseum – Zeitz MOCAA, med inriktning på samtida afrikansk konst. Även den som inte är konstintresserad kan imponeras av själva byggnaden. Zeitz MOCAA är inhyst i en gammal silo och vyerna både inifrån och utifrån museet är häpnadsväckande. Runt hörnet finns Silo Hotel med en takbar som har en utsikt över Kapstaden som inte går av för hackor. För den som gillar inhemsk, modern design (eller bara vill köpa souvenirer hem till släkten) finns Watershed, med över 150 utställare som erbjuder sydafrikansk eller afrikansk design, textilier, keramik och mycket mer.

Akvariet. Unikt och mycket sevärt. Där finns en jättetank med det öppna havets fiskar, bland annat hajar och den märkliga solfisken. I ett speciellt akvarium har man efterliknat livet i havsskogen, kelptången som växer som träd från bottnen, med vågrörelser och allt. I ett särskilt akvarium med lågt vatten får man sticka ner händerna och ta på vattendjuren. Slemmigt och kul! Vid Waterfront finns också Cape Medical Museum, inhyst i det slottsliknande New Somerset Hospital, där man visar kirurg- och tandläkarinstrument från gångna sekler.

District Six Museum. District Six var en gång Kapstadens livfullaste område på sluttningen till Devils Peak, någon kilometer från centrum. På 70-talet irriterades regeringen över att det fanns en rasblandad stadsdel så nära centrum. Hela rasket revs för att ge plats åt nya bostadsområden för vita. Men District Six hade för stort symbolvärde. Ingen vill bygga och bo på denna skammens plats. Fortfarande står några ensamma kyrkor och moskéer kvar, som monument över vansinnet. Nu ska det till sist byggas på District Six. Det ska bli billiga bostäder där de gamla invånarna ska ha råd att flytta in.

bokapnyBo-Kaap. De muslimska kvarteren, bebodda av Cape Malays, ättlingar till de slavar som holländarna tog med sig från Indonesien, Ceylon och andra delar av Fjärran Östern. Kvarteren, som ligger nära centrum och klättrar på sluttningen mot Signal Hill, har bevarat sin ålderdomliga karaktär. De asiatiska hantverkarna var silversmeder, skräddare, tunnbindare och byggmästare och har lämnat många spår efter sig i Kapstadens historia. Med sig hade de också en kokkonst som fick stort inflytande i Kap, och det finns en hel del speciella rätter som är typiskt Cape Malay, som till exempel bobotjie, blatjang och breedies. Till Kapstadens muslimska historia finns de fem kramat, heliga mäns gravar, som ligger i en cirkel runt staden. En sådan kan lätt ses intill vägen på Signal Hill.

Centrum. Det finns både modern och äldre bebyggelse. När man ser de moderna skyskraporna som sträcker sig från centrum och ner mot havet skall man dock veta att ingen gammal bebyggelse har behövt rivas. Här låg ända till på 1930-talet en lång pir. Sedan fyllde man ut 145 hektar av bukten för att få plats att bygga på. Det är också orsaken till att gator som ligger en kilometer från havet har namn som Strand Street och Waterkant Street. Där låg en gång stranden, nu mitt i bullrigaste centrum. Inne i shoppingcentrumet Golden Acre kan man i underjorden bakom glasrutor se var den ursprungliga stranden låg när Jan van Riebeeck och hans kolonisatörer anlände år 1652. En gammal reservoar från den tiden har bevarats.

Åtskilligt av det gamla centrum har dock vräkts omkull för nya bankpalats och varuhus. En hel del av centrum ligger dessutom under jord. På flera håll går rulltrappor rakt ner i marken och därunder finns långa kulvertar med butiker kors och tvärs under stadskärnan. Men det finns också en del vackra välbevarade sekelskifteshus med snidade järnverandor. Gå upp längs Long Street, där finns atmosfären av den gamla Kapstaden kvar med gott om små bodar och antikvariat att botanisera i. Kapstadens centrum är litet och vidare expansion stoppas av bergen på tre sidor, och av havet på den fjärde. Det är alltså lätt att promenera runt. En av huvudgatorna, S:t Georges Street hart gjorts om till gågata med uteserveringar och bazaarstånd och sträcker sig rakt igenom hela centrum. I slutet av gatan, där stadsparken Gardens börjar, ligger S:t Georges Cathedral, ärkebiskop Desmond Tutus kyrka.

gmsquare

På det gamla grönsakstorget Green Market Square är det loppmarknad, varje dag. Afrikanska souvenirer, sandaler, tyger och hantverk. Runt torget finns små serveringar. Bästa utsikten har man på Holiday Inns veranda. Något kvarter därifrån finns små antikbodar och antikvitetsförsäljning från gatustånd på Church Street.

MUSEER

South African National Gallery. Både äldre och modern konst, inhemsk som utländsk. Byter regelbundet utställningar. National Gallery ligger i stadsparken Gardens.

South African Cultural History Museum. Ligger i en byggnad från 1680, Sydafrikas näst äldsta hus, som från början var Ostindiska kompaniets slavkvarter och bordell. I dag finns en samling med silver, glas, målningar, antika möbler, kläder, frimärken och vapen.

South African Museum. En motsvarighet till Naturhistoriska museet i Stockholm, med utställningar om djurlivet i hav och på land, geologi, arkeologi och människans historia i södra Afrika. I en utbyggnad finns ett planetarium där man också visar film.Koopman De Wet House. Ett burget köpmanshem från 1701 som bevarats med Cape Dutch antikviteter. Museet ligger på Strand Street. Ett annat bevarat hem är Bertram House från 1800-talet möblerat i georgiansk stil.

Mayibuye Centre. En samling av allt som har med motståndet mot apartheid att göra. En stor kollektion dokumentära fotografier och filmer. Ordnar även filmfestivaler och debatter. Centret ligger i University of Western Cape i Belleville.

castlenyKastellet, eller fortet. Bakom en vallgrav och en massiv stjärnformig försvarsmur finns Sydafrikas äldsta byggnad som ännu är i bruk. Den femkantiga stjärnformen går igen i Kapstadens stadssymbol. Fortet var färdigt 1679 och ägs fortfarande av militären som har kontor i byggnaden.Guidade turer flera gånger om dagen ger en bra inblick i Kapstadens historia. Den finns ett museum därinne med konst, antikviteter. Klockan tolv på fredagar är det vaktombyte.

Gardens. Stadsparken mitt i staden, omgiven av historiska byggnader och museer. Här kan man också stanna till vid grinden till Tuynhuys (Trädgårdshuset) som är presidentens kontor. I parken finns en fin uteservering under skuggiga eukalyptusträd, perfekt efter en rundvandringen inne på något av museerna.