Kapstadens höjdpunkter

Kapstaden är en fantastisk plats, med närheten till havet och storstadskänsla i småstadsskrud. Stadskärnan – City Bowl – är liten men ändå finns det väldigt mycket för dig som turist att se och uppleva. 

Här har vi samlat några av våra favoriter – vare sig det handlar om mat, shopping, museer eller annat. Ta det här för vad det är – ett urval av det vi gillar mest. Tro det eller ej men det finns mycket, mycket mer…

Sevärt

Robben Island

En motorbåtsresa bort från Waterfront-området ligger denna välkända ö, som i flera perioder har fungerat som fängelseö. Nelson Mandela tillbringade 18 år av sitt liv här. Resan bokar du online, speciellt under högsäsong när det ofta är fullbokat. Motorbåtsturen kan vara något gungig så den som lätt blir åksjuk bör planera för det. Turen innefattar en busstur runt ön och en guidning av själva fängelset – och den som guidar inne på fängelset är alltid någon som suttit fängslad där. Verkligen en berörande och informerande upplevelse.

Taffelberget

Ett måste, även för dig som är höjdrädd. Berget är 1086 meter högt och väggen mot Kapstaden är tvärbrant. Det finns flera olika sätt att gå upp från berget, men det enklaste sättet är att ta kabinbanan – boka i förväg för att slippa långa köer! Enklaste vägen att vandra upp går via Plattekloof Gorge, men det finns andra.

Uppe på toppen finns en restaurang men ta hellre med en picknickkorg och hitta någonstans att njuta av de fantastiska vyerna – vissa dagar går det att se 20 mil.

Bo-Kaap

De muslimska kvarteren i Kapstaden är väl värda ett besök, gärna med guide. Här bor Cape Malays, ättlingar till de slavar som holländarna tog med sig från Indonesien, Ceylon och andra delar av Fjärran Östern. Kvarteren, som ligger nära centrum och klättrar på sluttningen mot Signal Hill, har bevarat sin ålderdomliga karaktär. De asiatiska hantverkarna var silversmeder, skräddare, tunnbindare och byggmästare och har lämnat många spår efter sig i Kapstadens historia. Med sig hade de också en kokkonst som fick stort inflytande i Kap, och det finns en hel del speciella rätter som är typiskt Cape Malay, som till exempel bobotjie, blatjang och breedies.

Kultur

Zeitz MOCAA

Zeitz Museum of Contemporary Art Africa är värt ett besök även om du inte är intresserad av modern afrikansk konst. Museet ligger i en omgjord silo på Waterfrontområdet, och arkitekturen är häpnadsväckande. Det finns dagliga turer två gånger om dagen, 11 och 15, som tar ungefär 45 minuter. Dessa ingår i inträdespriset och bör bokas när ni betalar inträde – max 25 personer kan delta. Att gå en sådan tur är ett bra sätt att få en uppfattning om de olika utställningarna, sedan kan du vandra fritt på museet för att se det du är mest intresserad av.

Sommarkonserter på Kirstenbosch

Mellan november och mars varje år bjuds det på sommarkonserter på Kirstenbosch Botanical Gardens i Constantia, och folk från hela Kaphalvön vallfärdar dit. Packa en picknickkorg, en flaska vin och njut av härliga omgivningar. Samt sydafrikanska popband – vissa av dem riktigt kända. Se till att komma hit i god tid för det kan bli trångt. Och glöm inte att lägga lite tid i själva parken också. Kaphalvön är en av världens mest mångfasetterade botaniska områden med över 3000 arter som bara finns här.

District Six Museum

District Six var en gång Kapstadens livfullaste område på sluttningen till Devils Peak, någon kilometer från centrum. På 70-talet irriterades regeringen över att det fanns en rasblandad stadsdel så nära centrum. Hela rasket revs för att ge plats åt nya bostadsområden för vita. Men District Six hade för stort symbolvärde. Ingen vill bygga och bo på denna skammens plats. District Six Museum fungerar som ett minne av händelser från apartheideran liksom ett minne av kulturen och historian från området innan förflyttningarna.

Shopping

Watershed

Vid Waterfrontområdet finns detta stora hangar fyllt av inhemsk och modern afrikansk design. Vare sig du vill köpa souvenirer hem till släkten eller bara fönstershoppa är det här ett trevligt ställe att strosa i. Här finns över 150 utställare som erbjuder sydafrikansk eller afrikansk design, textilier, keramik och mycket mer. Och inte långt härifrån finns stora shoppingmallen Waterfront, om du skulle längta efter något mer modernt.

Kloof Street

Denna långa gata mitt i trendiga stadsdelen Gardens är inte bara restaurangtät – här finns också en hel del mysiga och coola butiker. Allt från juveler, andrahandskläder, inredningsdetaljer och mycket mycket mer.

Old Biscuit Mill

Detta ecklektiska område i stadsdelen Woodstock är faktiskt en gammal kexfabrik. Men numera finns här affärer, kontor, designbutiker och varje lördag Neighbourgood Market, med musik, popupstores och god mat. Förutom konsthantverk och annan shopping finns här även trevliga mat- och vinställen. Väl värt ett besök även på en vardag, alltså.

Äta gott

Kloof Street/Gardens

Hipsterområdet med så många bra restauranger. Våra favoriter är Black Sheep och Thali. Black Sheep för en chosefri men välkomnande atmosfär med riktigt god mat. Thali är tapas på indiskt vis och det är så, så gott! Kom hungrig. Innan din middag dricker du dina drinkar på Kloof Street House – med en oslagbar atmostfär. 

Waterfront

Höjdpunkten (på riktigt) är The Silo Rooftop med överväldigande utsikt över Kapstaden. Ett riktigt bra lunch eller drinkställe, men du måste boka för att få komma dit. Även The Yard runt hörnet håller hög klass. En charktallrik och lite gott vin på GINJAs uteservering är inte heller fy skam. 

Dunkley Square

Ett undangömt, gulligt torg som skulle kunna ligga på en grekisk ö. Men i stället ligger det i trendiga Gardens och ja, här finns också Kapstadens kanske bästa grekiska restaurang, Maria’s Greek Café & Restaurant. Men även en indisk restaurang, våffelställe samt juicebar. Väl värt ett besök.

The Africa Café

Ambitionen är att servera en introduktion till det mångfasetterade afrikanska köket och visst lyckas de. Familjeägda The Africa Café bjuder inte bara på en mängd spännande och smakrika rätter – förbered dig för en kväll fylld av häftig underhållning i mysig miljö. En upplevelse för dig som har fått mersmak på Afrika.  

Mama Africa

Afrikanskt och exotiskt på fler sätt än ett.  Mama Africas meny består inte bara av traditionella rätter som sydafrikanska bobotie och zimbabwisk dovi (kyckling i jordnötssås), utan det är också möjligt att få äta krokodil, struts och några olika sorters antiloper.  Förvänta dig också livemusik nästan varje kväll. 

Gold

För lite större grupper är Gold guld. Här får ni en kortare trumkurs innan ni sätter er till bords, därefter får ni smakprov från hela Afrika. Helkvällen avslutas med en sång- och dansuppvisning och trots att lokalen är ganska stor är showen väldigt uppskattad. Ett bra sätt för er som är många att ändå få en äkta afrikansk upplevelse.

Barnvänligt

Blue Train Park

Denna stora park, med sitt blåa tåg som främsta attraktion, har funnits i över 60 år. Förutom själva tåget finns också en skejtpark, rutschkanor, gungor och mängder med annat kul för de aktiva barnen. Skulle energin tryta finns här givetvis glasskiosker med mera. Blue Train Park håller stängt alla måndagar samt juldagen och nyårsdagen.

blue Train Park, Kapstaden

Two Oceans Aquarium

Kapstadens akvarium ligger givetvis vid V&A Waterfront och håller öppet årets alla dagar. Här finns stora havsrovdjur som hajar men även gulliga pingviner och havssköldpaddor. Missa inte de olika mattiderna då djurhållarna kan berätta mer om djuren i fråga. För en extra kostnad går det att få närkontakt med vissa av djuren, se Two Oceans Aquariums hemsida för detaljer.

Two Oceans Aquarium, Kapstaden

Rush

Även i Kapstaden finns trampolinparker inomhus! Rush Indoor Trampoline Park ligger i Claremont, inte jättelångt från flygplatsen. Rush är unikt i Afrika och har förutom alla trampoliner även andra aktiviteter. Det finns ingen åldersgräns så länge föräldrarna är med, vill barn delta  i någon aktivitet utan föräldrar måste de vara minst 13 år. Och du som inte vill hoppa kan njuta av gratis wifi, gott kaffe och hälsosamma snacks.

Iziko Planetarium

Iziko Planetarium and Digital Dome är Afrikas mest avancerade digitala planetarium. Planetariet, som ligger i Gardens centralt i Kapstaden, håller öppet alla dagar utom måndagar och visar häftiga 360°-filmer flera gånger om dagen. Perfekt för en dag med dåligt väder!

Green Point Park

En trevlig allmän park nära vattnet i Green point med lekplatser och utegym, perfekt som er vill bara ta det lugnt en dag och hänga, kanske med en medhavd picknick. Här finns också en miniträdgård som visar på den biologiska mångfalden på och omkring Kaphalvön, samt en liten sjö och ett kafé.  Parken håller öppet dagligen.

Se Kapstaden från vattnet

Vid V&A Waterfront avgår piratskeppet Jolly Roger flera gånger dagligen. Ombord får både vuxna och barn en äventyrsfylld seglats. Företaget som driver piratskeppet har också flera andra båtar som avgår dagligen, bland annat Tommy the Tugboat som ger en 30 minuters rundtur i hamnen med möjlighet att komma lite närmare sälarna.