Höjdpunkter på Kaphalvön

Kaphalvön, en 7,5 mil lång halvö, är mångfasetterad med ett flertal sevärdheter. Du skulle kunna lägga hela din tvåveckorssemester här och ändå inte hinna se och uppleva allting. Eller så gör du så mycket du hinner på en heldag  – du bestämmer! 

Sevärt

Cape Point och Godahoppsudden

På Kaphalvöns spets pekar två små utskott ut riktningen mot nästa landmassa, Antarktis 400 mil söderut. Det västligaste utskottet heter Cape Point, och dit far turistbussarna i skytteltrafik hela dagarna på den vanliga rundturen runt Kaphalvön. Du kan promenera uppför klippan om du har kondition som räcker till en tio minuters brant uppförsbacke. Annars finns en spårvagn från parkeringsplatsen till Cape Point-klippans topp. Det andra utskottet på halvön, väster om Cape Point, är det mest kända och ligger enligt kartan några meter längre söderut: Godahoppsudden.

Chapmans Peak Drive

En avgiftsbelagd väg från Hout Bay i norr ner mot Nordhoek. En av världens vackraste vägar, med hisnande utsikter hela vägen. Ska du åka ner mot Cape Point och Goda Hoppsudden är det här vägen du ska ta. Men glöm för all del inte att stanna till och fotografera utsikten – det finns många små parkeringsfickor där det är möjligt att stanna till. Tänk på att inte lämna värdesaker framme i bilen bara.

Long Beach i Nordhoek

Inte en strand för dig som vill bada – här finns för mycket strömmar och stora vågor.

Men perfekt för vattensport, promenader eller jogging. Och det finns hästar att hyra för den som är sugen på att utforska stranden från hästryggen.

Hit hittar du via Chapmans Peak Drive. Vyn när du kommer om hörnet söderifrån är helt fantastisk. 

Djurliv

Pingvinerna på Boulders Beach

Den sydafrikanska pingvinen, som på svenska ibland kallas för glasögonpingvinen, lever i kolonier på eller nära den afrikanska kusten mellan Angola och Sydafrika. Vid Boulders Beach strax söder om Simons Town bor en koloni på någonstans mellan 2000 och tre tusen individer. Du kan tillbringa hela dagen på stranden som både pingviner och människor frekventerar. Eller så ser du det här som ett stopp på vägen ner mot Godahoppsudden.

World of Birds

World of Birds i Hout Bay är den största fågelparken i Afrika. Här finns över 3000 fåglar och smådjur av 400 olika arter, och de flesta av dem är i stora burar som du kan gå in i. Förutom fåglar finns det några olika sorters apor, samt en hel del reptiler. Ska du besöka denna häftiga utomhuspark kräver det en halvdag, det hinns inte med på en heldagstur runt Kaphalvön.

Sältur från Hout Bay

Hout Bay var från början ett fiskeläge, men har med tiden blivit en förort, dock med så mycket egen identitet att den kallar sig The Republic of Hout Bay.

Vid fiskehamnen finns Mariner’s Wharf, en liten anläggning med fiskaffär, restauranger och souvenirbutik. Mariners Wharf brukar vara ett obligatoriskt stopp på rundturen runt Kaphalvön. Från hamnen går utflyktsbåtar till en liten ö där sälarna ligger och solar sig. Sydafrika har en alldeles egen sälart, Cape Fur Seal.

Shopping

Kalk Bay

Kalk Bay är en gammal fiskeby och ser ut därefter. Här bor och verkar många av Kaphalvöns kreativa hjärnor och därför är detta en veritabel guldgruva av små mysiga hantverksbutiker, antikvitetsaffärer och gallerior. Missa inte häftiga Papagayo!

Hout Bay Harbour Market

En upplevelse vare sig du vill shoppa eller inte. Härlig, livlig och färgglad marknad i samma still som den i Old Biscuit Mill i Kapstaden. Här kan du äta, dricka och shoppa till livemusik. Det är öppet på fredagkvällar samt lördagar och söndagar. Och titta dig gärna omkring – i närområdet finns gott om inhemska hantverkare och ett par trevliga konstgallerier. 

Scratch Patch

Shopping för både stora och små! Sydafrika är känt som ädelstenarnas hemland och på Scratch Patch i Simons Town (det finns en vid Waterfront i Kapstaden också) kan du köpa påsar i olika storlekar och samla på dig dina favoritädelstenar. Här finns också en minigolfbana i ett grottsystem samt en riktig ädelstensbutik. 

Äta gott

Cheynes

Mellanrätter så goda att du kommer att vilja komma tillbaka gång på gång på gång. Cheyne’s är livligt, trevligt och mycket prisvärt. Väl värt ett besök även om du inte bor i Hout Bay. 

Harbour House

Harbour House finns både vid Waterfront i Kapstaden men restaurangen i Kalk Bay har den absolut finaste utsikten. Här serveras fisk och skaldjur och du kommer inte att bli besviken på vare sig mat eller vy.

The Food Barn

Den franskfödde stjärnkocken Franck Dangereuxs senaste projekt, tillsammans med Pete De Bruin. Ät gourmetmat i en gammal lada. Om du känner för något enklare finns här också en delikatessen som kvällstid förvandlas till en tapasbar där du kan dricka vin eller öl och äta lite mellanrätter.